Sunčane naočale

Zaštita od sunčevog zračenja

Danas niti ne sumnjamo da kožu moramo štititi od sunca, no jednako je važna i svijest o zaštiti očiju od jake sunčeve svjetlosti sunčanim naočalama.  Ultravioletna svjetlost, kao i ona vidljiva, mogu izazvati oštećenja na očnom živcu i očnoj leći.

Naš savjet vam je da pri kupnji ne gledate samo model i cijenu, već za početak kakva je naočalama UV zaštita – jer osnovna uloga dobrih sunčanih naočala je upravo ta zaštitna. Naš tim optičara će vam rado dati svaki potrebni podatak i preporučiti naočale s dobrom i sigurnom zaštitom.

Standardizacija sunčanih naočala

Prema standardima, sunčane naočale trebale bi blokirati barem 70 posto UVB zraka i 60 posto UVA, a kako biste najbolje zaštitili oči, priuštite si ipak naočale s najmanje 90 posto zaštite od štetnih zraka. Što vam mi možemo ponuditi? Sve sunčane naočale “Optike Šarić” imaju certifikat EN1836/1997 kojim dokazuju da su prošle sve ateste po Europskom zakonu 89/686/CEE.

Da bismo zadovoljili taj zakon, sunčane leće na sunčanim naočalama moraju zadovoljiti slijedeće uvjete:

  • maximalnu toleranciju dioptrijske greške do 0,09 dioptrija
  • maximalna tolerancija astigmatične greške do 0,09 dioptrija
  • maximalna prizmatična greška do 0,12 prizmadioptrija
  • 100 % UVA zaštitu od 315 – 318 nm

Naočale s polariziranim lećama

Sunčeve zrake koje se lome od površine vode, pijeska, snijega, vjetrobranskog stakla ili asfalta (ili nekih drugih glatkih, vodoravnih površina) reflektiraju se u jednom smjeru i stvaraju polarizirano svjetlo koje uzrokuje blještavilo. Naša percepcija oblika, boja i kontrasta tada postaje izmijenjena i u takvim situacijama vidimo s naporom. Važno je napomenuti kako svake sunčane naočale imaju primarnu funkciju zaštite oka od prevelike količine svjetla, no najveću zaštitu u opisanim uvjetima pružaju nam sunčane naočale s polariziranim lećama. Dioptrijske naočale također mogu biti s polariziranim lećama.

Sunčane naočale s dioptrijom

Nosite li naočale s određenom dioptrijom, dobro je znati kako se  u većinu sunčanih naočala mogu ugraditi dioptrijske sunčane leće.

Na našim policama možete naći naočale mnogih poznatih modnih marki

Ne zaboravite na pogodnosti koje vam pruža članstvo u našem Klubu vjernosti